Ολες οι δραστηριότητες μέχρι σήμερα
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Τι είναι μία λέσχη ανάγνωσης;
Μια λέσχη ή ομάδα ανάγνωσης είναι μια ομάδα συνήθως, αλλά όχι απαραίτητα, μεταξύ δέκα και δεκαπέντε ατόμων με κοινό χαρακτηριστικό την βιβλιοφιλία, που συναντιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και συζητούν για ένα βιβλίο το οποίο έχουν ήδη διαβάσει. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η έλλειψη οποιουδήποτε προαπαιτούμενου στην επιλογή του θέματος και του βιβλίου και η έλλειψη καταναγκασμού στην παρουσία και την συμμετοχή. Στις λέσχες ανάγνωσης ενηλίκων οι συζητήσεις γίνονται συνήθως μια φορά το μήνα. Ο χώρος συνάντησης μπορεί να είναι οποιοσδήποτε. Λέσχες ανάγνωσης μέχρι τώρα έχουν λειτουργήσει σε βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες, καφέ-μπαρ, στούντιο φωτογραφίας, ακόμη και σε σαλόνια σπιτιών. Καθοριστικός, επίσης, είναι ο ρόλος του συντονιστή ή των συντονιστών, που υπενθυμίζουν, τηλεφωνώντας ή στέλνοντας email, στα υπόλοιπα μέλη την επικείμενη συνάντηση, εξασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα του χώρου και συντονίζουν την κουβέντα. Επίσης, συχνά, επικοινωνούν με τους συγγραφείς τους οποίους καλούν στις συναντήσεις της λέσχης ή ακόμη φροντίζουν για τα εδέσματα και όλα τα σχετικά.
Μια άλλη κατηγορία λεσχών ανάγνωσης είναι οι σχολικές λέσχες ανάγνωσης. Συγκροτούνται στα πλαίσια της σχολικής μονάδας από ομάδες μαθητών συναφών ηλικιών ,κατά προτίμηση όχι από την ίδια τάξη, για να σπάσει την αίσθηση της συνέχεια της τάξης με συντονιστές εκπαιδευτικούς αν είναι δυνατόν περισσοτέρων της μιας ειδικοτήτων. Ο χώρος συνάντησης μπορεί να είναι το σχολείο συνήθως εκτός σχολικού ωραρίου ή και άλλοι κατάλληλοι χώροι όπως βιβλιοθήκες ,δήμοι, πνευματικά κέντρα, πολιτιστικοί σύλλογοι με επιθυμητή και την έμμεση εμπλοκή των γονέων στην προσπάθεια αυτή.
Στον ελληνικό χώρο η θεματολογία ξεκίνησε με αντικείμενο τα μαθηματικά με επίκεντρο την ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ και επεκτάθηκε σε διάφορους τομείς πέραν αυτών όπως η φυσική , αστρονομία, φιλοσοφία, η λογοτεχνία κλπ. Είναι δεδομένο ότι σκοπός δεν είναι μόνον η συζήτηση του περιεχομένου ενός βιβλίου αλλά και η έρευνα γύρω από το αντικείμενο και η σύνδεση του με εκδηλώσεις και δράσεις που τυχόν θα προκύψουν από την διαδικασία αυτή.
Μια καινούργια προσπάθεια δημιουργίας ομάδας ανάγνωσης ενηλίκων ξεκίνησε στη Νέα Πεντέλη με πρωτοβουλία πολιτών με σκοπό την διεύρυνση της ομάδας και την δημιουργία σχολικών μονάδων ανάγνωσης.
Το πρώτο βιβλίο που επιλέχθηκε για συζήτηση είναι το βιβλίο «Το μέλλον του παρελθόντος μας » των αστροφυσικών Μάνου Δανέζη και Στράτου Θεοδοσίου των εκδόσεων Δίαυλος γνωστών και από τις σχετικές εκπομπές στην ΕΤ3. Αντικείμενο του βιβλίου ο ρόλος του επιστήμονα ως παράγοντα πολιτικής διαμόρφωσης θετικά η αρνητικά της εξέλιξης της κοινωνικής δομής, η ουδετερότητα η μη της επιστήμης και η σχέση των μεγάλων επιστημονικών ανακαλύψεων με τις κοινωνικές ανακατατάξεις.
Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Ν. Πεντέλης στη φάση αυτή θα αναλάβει τον ρόλο του συντονισμού και την παραχώρηση του χώρου για τις πρώτες συναντήσεις της ομάδας ή των ομάδων που θα δημιουργηθούν και τον συντονισμό με τις αντίστοιχες ομάδες που ήδη λειτουργούν πανελλαδικά αλλά και στου όμορους δήμους (Μαρούσι ,Χαλάνδρι κλπ)
Για τον λόγο αυτό ενημερώνει τα μέλη των ομάδων δραστηριοτήτων του και τους φίλους για την συνάντηση της ομάδας την Πέμπτη 2/12/2010 στις 19.00 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου για την πρώτη διευρυμένη επαφή της ομάδας και την συζήτηση για το αντικείμενο του βιβλίου που αναφέρεται παραπάνω.
Σχετικά